Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Balázs Péter

Létrehozva: 2009. április 16.
Módosítás: 2009. április 16.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonPortrétár kereső

?

Portrétár keresése Dátum szerint: -tól -ig

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Adatlap:

portré

Munkahely: Külgazdasági és Külügyminisztérium

Beosztás:volt miniszter

Honlap:

Részletek:

Életrajz

Az egyetem elvégzése után szakmai pályáját egy külkereskedelmi vállaltnál kezdte, majd a Külkereskedelmi Minisztériumban dolgozott. Közben öt éven át (1982-1987) Brüsszelben diplomataként az EU ügyeivel foglalkozott. 1992-1993-ban az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. 1994 és 2000 között nagykövet Dániában, majd Németországban.

Rövid egyetemi kitérő után 2002-ben visszatér az államigazgatásba és a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági államtitkára lesz. Ebben a minőségében részt vesz az EU-csatlakozási tárgyalásokon és képviseli a kormányt az alkotmányozó Európai Konventben. Ezután EU-nagykövetként Brüsszelben létrehozza az unió melletti Magyar Állandó Képviseletet, és részt vesz az Állandó Képviselők Tanácsában (Coreper). 2004-ben elsőként tölti be Magyarország részéről az Európai Bizottság tagságát és a regionális politikával foglalkozik. Hazatérése óta a Corvinus, majd a Közép-európai Egyetem tanáraként dolgozik, ahol létrehozza az EU-bővítés kérdéseivel foglalkozó kutató központot.

Végzettség, szakmai pálya:

1963. Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem közgazdász
1994.   a közgazdaságtudományok kandidátusa
2003. Magyar Tudományos Akadémia doktori cím

Nyelvtudás:

angol (felsőfok) francia (felsőfok) német (felsőfok) orosz (felsőfok)

Egyéb

Államigazgatási és diplomáciai tevékenysége mellett három és fél évtizede tanít a felsőoktatásban. Egyetemi doktori címét követően kandidátusi fokozatot szerzett, ezután habilitált és 2001-ben egyetemi tanári kinevezést kapott. A Magyar Tudományos Akadémián 2003-ban védte meg politikatudományi doktori értekezését. Az értekezés „Európai egyesülés és modernizáció" címmel jelent meg (Osiris 2001). Számos tanulmány, könyv részlet és cikk szerzője. Az Európai Unió külpolitikájáról szóló könyve (KJK 2002) az EU Bizottsága által elismert „Jean Monnet" tananyag. Rendszeres előadója magyar és külföldi egyetemeknek.

Egyebek között alelnöke az Európa Mozgalom Magyar Tanácsának, a Magyar Közgazdasági Társaságnak és az EU-kutatás világméretű hálózatának, az ECSA-nak. Az EU-Bizottság megbízásából 2005 óta a Párizs-Pozsony transz-európai vasútvonal európai koordinátora. 2003-2007 között a Magyar Lótenyésztő és Lovas Szervezetek elnöke volt.

Kitüntetései: a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, a Francia Becsületrend Lovagi Fokozata.

Ugrás vissza Ugrás vissza...